Blat spełnia w kuchni bardzo ważną rolę, dlatego też jego wybór powinien być starannie przemyślany. Jego powierzchnia musi nie tylko pasować do wystroju kuchni, ale także spełniać wymogi praktyczne: łatwo się czyścić, nie ulegać uszkodzeniom mechanicznym, być odporną na działanie skrajnych temperatur. Jak wybrać właściwie? Przeczytaj, zanim udasz się do sklepu!
Drewno, kamień czy laminat?
Cechy blatów kuchennych wynikają z właściwości surowca, jaki został użyty do ich produkcji. Drewno to wyjątkowo estetyczny sposób wykończenia mebli kuchennych, wymagający jednak właściwej impregnacji. Do zakonserwowania blatu nie można wybrać pierwszego lepszego lakieru. Substancja ta musi mieć atesty spożywcze, ze względu na częsty kontakt z przyrządzanymi przez nas posiłkami. Podatność na uszkodzenia zależna jest od gatunku drewna, jaki wybierzemy. Blaty z tego surowca są ciepłe w dotyku i mają naturalny wygląd. Do ich wad należy mała odporność na wysoką temperaturę oraz łatwość w powstawaniu zarysowań. Blaty kamienne charakteryzują się zdecydowanie większą wytrzymałością, zarówno w kontakcie z gorącymi naczyniami, jak i ostrymi przedmiotami. Odstraszać może jednak ich cena oraz znaczny ciężar. Do najtańszych i najpopularniejszych rozwiązań należą blaty laminowane. Wykazują się dużą odpornością na zabrudzenia, nie blakną z czasem, nie wymagają konserwacji. Są bardzo odporne na działanie wilgoci oraz dobrze znoszą działanie skrajnych temperatur, choć w przypadku gorących garnków wskazane jest stosowanie podkładek. Do wad laminatu należy podatność na zarysowania. W czasie montażu tego rodzaju blatu należy dobrze zabezpieczyć miejsce łączenia poszczególnych elementów, tak aby zapobiec dostawaniu się tam wody, która mogłaby spowodować puchnięcie płyty. Oprócz opisanych powyżej typowych blatów kuchennych popularność zdobywają także płyty z innych surowców. Ciekawym rozwiązaniem jest konglomerat – mieszanka minerałów, żywic akrylowych i pigmentów. Bardzo praktyczne są także blaty kompozytowe. W tradycyjnych i rustykalnych kuchniach pięknie będą się prezentować blaty z płytek ceramicznych.
Wygodne wymiary blatu
Jeśli wiemy już, z jakiego materiału wykonany będzie blat kuchenny, należy zastanowić się nad jego optymalnymi wymiarami. Standardowa głębokość powiązana jest z typowymi wymiarami szafek kuchennych. Zazwyczaj jest to 60 cm. Jeśli jednak jesteś szczęśliwym posiadaczem dużej kuchni, możesz pozwolić sobie na nieco głębsze szafki i większy blat. Grubość płyt mieści się w przedziale 2,5-4 cm i uzależniona jest od rodzaju surowca. Cienkie blaty powinny być wykonane z odporniejszych materiałów, dobrze znoszących nacisk i nieodkształcających się. W przypadku grubych blatów uważać należy na ich wagę, zwłaszcza jeśli decydujemy się na zastosowanie naturalnego kamienia. Takie połączenie wymagać może wzmocnienia konstrukcji szafek.
Kolorystyka i wzornictwo
Blaty kuchenne mogą być jednolite lub pokryte drobnym wzorem. Naturalne usłojenie drewna czy też widoczne minerały kamienia stworzą niepowtarzalny, bardzo dekoracyjny wzór. W przypadku laminatu polecane jest delikatne nakrapianie, które nie będzie rzucało się w oczy, a jednocześnie ukryje delikatne zabrudzenia. Kolor płyty dopasować należy przede wszystkim do szafek kuchennych oraz wystroju całego pomieszczenia.
Blat kuchenny spełnia przede wszystkim funkcję praktyczną. Wybierając płytę, powinniśmy kierować się parametrami technicznymi materiału. Jednak jako że jest to duży i rzucający się w oczy element wystroju, należy także dopasować go do stylu, w jakim urządzona jest kuchnia.